maandag 28 oktober 2013

Goede voorbeeld geven - Positieve ouders en verstandige spelers.

Positieve ouders en verstandige spelers.

De afgelopen keer heb ik geappelleerd aan ieders verantwoordelijkheid als we met elkaar vinden dat het respectvoller en gezelliger kan in en langs het veld. De afgelopen voetbalweekenden mocht ik daar bij verschillende clubs en sporten wat van terug zien. Een kleine bloemlezing daarom deze keer.

Langs het veld van de Nunspeetse C1, tegen 'aartsvijand' WHC stonden aan de ene lange zijde bij de tribune wat mopperende ouders. Hun zonen zouden niet voldoende inzet plegen. Tegen WHC had je vroeger toch geen enkele motivatie nodig was de stelling. Vroeger ja, tijden zijn (gelukkig?) veranderd. WHC is gelukkig een gerespecteerde tegenstander waar je gewoon lekker tegen kan ballen. En die jongens willen ook winnen, dus de Wezepers doen ook hun best. De Nunspeetse spelers trouwens ook. Maar soms lukt het dan niet zo als je zou willen. In de rust stond het 0-2. Toch was mooi om te zien dat een ouder aan de andere lange zijde van het veld, t.o. de mopperende ouders, wel inzag dat de Nunspeetse spelers het in ieder geval probeerden. Ze bleven voetballend oplossingen zoeken en de weg naar voren zoeken. Heerlijk om die vader na de 1-2 te horen roepen: "Zie je wel. Ik zei het toch! Blijven proberen! Zet hem op! Het kan!' Hij bleef vervolgens aanmoedigen, ook al verliep het soms moeizaam op het veld. En zowaar, het werd ook nog 2-2! Gezien de inzet van de Nunspeters in de tweede helft volkomen terecht. Mooi om te zien dat naast de spelers, ook de betrokken en positieve vader uit zijn bol ging bij de gelijkmaker. Uiteindelijk waren 11 spelers en 1 vader dik tevreden met het veroverde punt. Voorbeeld vader; chapeau! Vooral je eigen hart blijven volgen en het goede voorbeeld blijven geven.

Niet veel later zat ik bij een volleybalinterland in Almere. De lange mannen van Nederland speelden voor kwalificatie van een volgend WK. Vooraf werden de scheidsrechters al op voorhand bedankt voor hun inbreng om de wedstrijd te begeleiden. Dit in het kader van 'de week van de scheidsrechter'. Mooi om te zien dat beide heren een staande ovatie kregen van het publiek toen ze werden voorgesteld en van een kleine geste werden voorzien. Een week later op een voetbalveld hoor ik een speler uit grond van zijn hart tegen een paar, vooral mopperende, medespelers roepen: 'Hou nou eens op tegen de scheids en ga je eens met je eigen spel bezighouden!'. Zijn medespelers op wie die opmerking sloeg zag je denken 'je hebt gelijk' en ze stroopten de mouwen nog eens goed op. En de scheidsrechter en de speler wisselden een opgestoken duim en een knipoog met elkaar uit. 

Zo kan het dus ook in de sport. Als je maar wil. Als je maar doet. En soms is daar best lef voor nodig.

Veel plezier op of langs het veld en laat zien dat jij ook best wel lef hebt door het goede voorbeeld te geven. Sporten is plezier voor allemaal. Samen zorgen voor een veilig sport klimaat #VSK.